On je živ!
Marija i Isus
Nema zapisa.
Blog - ožujak 2014
nedjelja, ožujak 30, 2014


Kršćanski život je borba, nemilosrdan rat. U poslanici Efežanima sveti Pavao nas poziva da se obučemo u bojnu opremu Božju, da bismo se mogli suprotstaviti ne krvi i tijelu, nego Poglavarstvima, Vlastima, Vrhovnicima ovoga mračnog svijeta: zlim dusima koji borave u nebeskim prostorima (Ef 6,10-17), te nabraja sve dijelove opreme koju nam valja obući.

Duhovni život nije poput mirnog monotonog životnog tijeka u kojem se ništa ne događa, već mjesto stalne, katkada bolne borbe, koja će završiti tek našom smrću. To je borba protiv zla, protiv napasti, protiv grijeha koji je u nama. Ona je neizbježiva i treba ju shvatiti kao izuzetno pozitivnu stvarnost, jer „bez rata nema mira” (sv. Katarina Sijenska), bez borbe nema pobjede. Kroz tu borbu mi se pročišćavamo, duhovno rastemo, učimo poznavati same sebe i naše slabosti kao i Boga i njegovo beskrajno milosrđe; ta borba je mjesto našeg preobraženja i našeg proslavljenja. Duhovna borba kršćanina, pa bila ona i teška, nije očajnička borba nekoga tko se bori sam i naslijepo, ne znajući ishod sukoba, već borba onoga koji se bori potpuno uvjeren da je pobjeda već dobivena, budući da je Gospodin uskrsnuo: „Nemoj plakati, pobijedio je Lav iz Judina plemena” (Otk 5,5). Kršćanin se ne bori svojom snagom, već snagom Gospodina koji mu kaže: „Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti” (2 Kor 12,9). Njegovo glavno oružje nije niti prirodna čvrstoća karaktera, niti ljudske sposobnosti, već vjera i potpuno pripadanje Kristu, koje mu omogućavaju da se u najgorim trenutcima slijepim pouzdanjem preda Onome koji ga ne može napustiti. „Sve mogu u onome koji mi daje snagu” (Fil 4,13). „Gospodin mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim?” (Ps 27(26).

Kršćanin se dakle katkada i žestoko bori, budući da je pozvan „u borbi protiv grijeha oduprijeti se do krvi” (Heb 12,4), ali se bori mirna srca. Što mu je srce mirnije, to je borba efikasnija jer, kao što smo rekli, upravo mu taj unutarnji mir omogućuje da se bori Božjom snagom, a ne svojom, koja bi se brzo iscrpla.

o. Jacques Philippe

zamakdushe @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 26, 2014
"Vitez se ne smije žaliti na svoje rane, ako mu je kralj razapet u boju!"

zamakdushe @ 21:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 24, 2014


Estera Mladineo potječe iz brojne obitelji, dvije su joj sestre karmelićanke u Ávili, a dva brata svećenici

Prema pisanju IKA-e, mlada Splićanka Estera Mladineo koja na svetkovinu sv. Josipa stupa u Terezijanski Karmel u Avili, susrela se sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem u utorak, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Estera potječe iz brojne obitelji, dvije su joj sestre karmelićanke u Ávili, a dva brata svećenici. Tako ona kao četvrta Splićanka i Hrvatica nakon Edite Majić ulazi u Karmel sv. Josipa koji je 1562. godine utemeljila sv. Terezija Avilska.

Kao i njezine dvije sestre Mihaela i Gabriela, željela je i Estera prije odlaska u samostan zamoliti blagoslov svoga nadbiskupa. U srdačnom i ugodnom razgovoru, Estera je iznijela svoje poglede i stavove o životu i svijetu te ispričala dojmove s prošlotjednoga susreta s papom Franjom nakon jutarnje mise u Domu Svete Marte u Vatikanu. Budući da je Estera bila uspješna studentica II. godine filozofije na splitskom Sveučilištu, dotakli su se i pitanja kako su njezini kolege i kolegice studenti i profesori reagirali na njezinu odluku o stupanju u strogi klauzurni red. Odluka je odjeknula kao "pozitivna provokacija", rekla je Estera, a reakcije su bile i ljudske i vjerničke, i emotivne i pune čuđenja. Rekla je da će se u molitvama rado sjetiti i svoga fakulteta i akademske zajednice grada Splita. Inače, Estera je treća studentica Sveučilišta u Splitu koja ulazi u klauzurni red.

Nadbiskup Barišić istaknuo je da se sa s. Editom, s. Mihaelom i s. Gabrielom ne ponosi samo Splitsko-makarska nadbiskupija nego i cijela Crkva u Hrvata. Sa željom da im prenese najsrdačnije pozdrave, izrazio je duboku zahvalnost za njihove svakodnevne molitve: "Njihovu prisutnost i djelovanje prepoznajem i osjećam kako u osobnom tako i u životu naše mjesne Crkve. Osjećam se njihovim dužnikom". Nadbiskup je Esteri darovao pobudnicu pape Franje Evangelii gaudium, s posvetom da bude "radosni znak Evanđelja među svojim rođenim sestrama kao i među duhovnim u Avili". Obećao je također da će posjetiti "naše časne i ponosne djevojke u Avili" još prije velike proslave 500. obljetnice rođenja sv. Terezije, kada se očekuje dolazak pape Franje. Na kraju susreta udijelio je Esteri blagoslov za sretan put do Avile gdje započinje kontemplativno putovanje u karizmi sv. Terezije Avilske.

zamakdushe @ 20:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 23, 2014


Marijo, Hramu Trojstva, užarena peći božanskoga ognja, Majko milosrđa... Ti si mladica (Iz 11,1) iz koje je izniknuo cvijet što ispunja cijeli svijet svojim mirisom, Riječ, jedini Božji Sin. U Tebe, plodno tlo, posijana je ta Riječ (Mt 13,3 sl.). Ti si skrivala vatru pod pepelom našeg čovještva. Ti Posudo poniznosti u kojoj gori svjetlo istinske Mudrosti... - ognjem svoje ljubavi, plamenom svoje poniznosti privukla si na sebe ljubav vječnog Oca i spustila ga k nama, ljudima...
Zbog toga svjetla, Marijo, nikada nisi postala jedna od ludih djevica (Mt 25,1 sl.) nego si uvijek bila ispunjena krepošću razboritosti. Stoga si ti htjela znati kako će se ispuniti ono što Ti je anđeo navijestio. Znala si kako je “Bogu sve moguće”.
Nikada nisi dvojila. Zašto dakle uzvratiti riječima: “Ne poznajem muža”? Tebi nije manjkalo vjere. Tvoja je duboka poniznost bila ono što je iz tebe pitalo. Ti nisi sumnjala u Božju moć. Naprotiv, ti si se smatrala nedostojnom takva čuda. Nije Tebe uznemirio strah zbog anđelovih riječi. U Božjem svjetlu, tako mi se čini, bilo bi to prije divljenje. Čemu si se Ti, Marijo, divila? Neizmjerivosti Božje dobrote?  Pogledala si na samu sebe i smatrala si samu sebe nedostojnom te milosti - i stoga si ostala začuđena. Tvoje pitanje očituje Tvoju poniznost. Ti nisi bila ispunjena strahom nego jednostavno divljenjem pred nemjerivom Božjom dobrotom u usporedbi s Tvojom neznatnošću i sukladno Tvom jednostavnom podrijetlu (Lk 1,48).
(Molitva svete Katarine Sijenske - 1347.-1380. -, crkvene učiteljice,
zaštitnice Europe, na blagdan Blagovijesti, 25. ožujka 1379.)

zamakdushe @ 20:55 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 20, 2014
Gospa se ukazala 33 puta od 29. studenoga 1932. do 3. siječnja 1933. u Beauraingu, u biskupiji Namur. Vidioci su petero djece od devet do petnaest godina. Sva su se djeca odlučila kasnije za kršćanski obiteljski život. Gospa je došla donijeti nadu u jednom nemirnom vremenu. To je vrijeme između dva svjetska rata.

Ekonomska kriza je prisutna na svakom koraku. Nepravda i bijeda vladaju posvuda. Diktature žele srušiti čovjeka, a Crkvu su napustili oni koji su se oduševili ateističkim komunizmom ili nacionalsocijalizamom. Nikada nije bila beznadnija borba Dobra protiv Zla.

Dva puta u Beauraingu te, kako ćemo vidjeti, u Banneuxu, Blažena Djevica Marija će pozvati djecu na molitvu i dati im poruku nade: „Obratit ću grješnike. Ja sam Majka Božja, Kraljica Neba. Molite uvijek. Zbogom.”

Biskup Namura, msgr. Charue, priznao je 2. veljače 1943. štovanje Gospe u Beauraingu, a nadnaravnost ukazanja 2. srpnja 1949. jer su bila priznata dva čudesna ozdravljenja.zamakdushe @ 10:36 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, ožujak 18, 2014
Počeo je Prvi svjetski rat 1914. Stanovnici Banneuxa (biskupija Liege), posvećuju svoje selo Gospi. Sjećajući se ovoga događaja, selo će poslije rata biti nazvano “Banneux-Naša Gospa”. Nekoliko godina poslije, od 15. siječnja

do 2. ožujka 1933., Gospa se kao Djevica Siromašnih, osam puta ukazala maloj Marijeti Beco. Dakle, Gospa nije zaboravila da joj je ovo mjesto bilo posvećeno!U Banneuxu Gospa daje svijetu poruku, koja je kao i uvijek vrlo evanđeoska. Upućuje je najprije siromasima: „Ja sam Djevica siromašnih” i svima koji trpe „dolazim ublažiti patnju”. Poruka iz Banneuxa je univerzalna, jer će Gospa reći: „Ovaj je izvor namijenjen za sve nacije”. Marija nas poziva više puta ”Molite mnogo! Zbogom! Biskup Liegea, msgr. Kerkhof, priznao je ukazanja 22. kolovoza 1949.zamakdushe @ 10:38 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 16, 2014
Još dok je trajao Prvi svjetski rat, Gospa se ukazala u malom mjestu Fatimi u Portugalu. Bilo je to u nedjelju, 13. svibnja 1917. Ukazala se u dolini Cova da Iria na jednom hrastu troma pastirčićima (Lucija 10, Franjo, 9 i Jacinta 6 godina). Posljednje, šesto ukazanje, bilo je 13. listopada 1917. a okupilo se oko 70 tisuća i vjernika i znatiželjnika. I toga dana dogodila su se dva čuda.

Cijelo dopodne kiša je lijevala kao iz kabla i nazočni su bili mokri do kože. Kad se Gospa pojavila, svi su bili suhi, kao da su bili na suncu.

Drugo čudo: ples sunca. Gospa je obećala Luciji za trećeg ukazanja ostaviti jedan vidljivi znak. Počelo je sunce plesati, skakati. Činilo se kao da je napustilo svoje ležište i da će pasti. Čuli su se povici: “Isuse, spasi nas! Gospe, pomozi!”

Posebice je naglašavala svakidašnje moljenje krunice, a za sebe je kazala da je Kraljica Krunice.Ukazanja su priznata vjerodostojnim 1930. Franjo i Jacinta umrli su kao djeca i proglašeni su blaženim, a Lucija je umrla prije dvije godine.zamakdushe @ 10:33 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 14, 2014
Estelle Faguette ima 33 godine. Služavka je kod gospođe de la Rochefoucauld u Pellvoisinu. Mjesecima se bori protiv neizlječive bolesti. Ono što joj je vratilo mir, bio je sakrament bolesničkog pomazanja. „Toga dana bila sam mirnija i često sam govorila: ‘Moj Bože, ti znaš bolje od mene što mi je potrebno, učini što ti se sviđa, samo da radosno činim žrtvu’.”

U 15 navrata Gospa će joj se ukazivati u jednom mjestu dvadesetak kilometara od Chateaurouxa (Šatoru), a 15. prosinca imat će s njom posljednji susret.Gospina poruka: „Ja sam došla za obraćenje grješnika. Blaga moga Sina su otvorena. Preporučam mir ne samo za tebe nego i za Crkvu i za Francusku. Izabrala sam malene i slabe”.

U devetom ukazanju Gospa joj je pokazala škapular koji je nosila na grudima i rekla da joj se sviđa ta pobožnost. A nadbiskup Bourgesa, msgr. de la Tour d Auvergne, priznao je 1. studenoga 1876. škapular. I papa Leon XIII. također.zamakdushe @ 10:28 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 12, 2014
Bilo je to 17. siječnja 1871. Sve je na nogama. Ljudi maloga mjesta Pontmaina su u velikom strahu. Njemačke trupe su blizu sela, marširaju prema luci Laval… U francuskoj vojsci vlada panika. Na selu seljaci skrivaju što mogu sakriti, novac, posteljinu, hranu. Pojavila se epidemija tifusa.

Toga dana Blažena Djevica Marija ukazuje se pred štagljem dvojici braće: dvanaestogodišnjem Eugenu i desetogodišnjem Josipu Barbedetteu. Njihovo društvo čine Franjica Richer (11 g.) i Ivana Marija Lebossé (8 g.).Oko 6 sati Ivana Destais, grobarica, ulazi u štagalj i priča što je čula o vojnicima, gdje je i August Friteau, polubrat Eugena i Josipa. U tom trenutku Eugen izlazi van, očekujući povratak polarne svjetlosti koju je vidio 11. siječnja; ali ovo sada što vidi nešto je drugo. “Što je lijepo”, reći će za trenutak, “jedna gospođa obučena u tamnu plavo haljinu sa zvijezdama kao na svodu crkve. Koprena zatvara njezino fino i mlado lice. Nosi zlatnu krunu. Smije se i pruža ruke prema djetetu”.Djeca su sricala posljednji dio poruke: Molite, moja djeco. Bog će vas uslišati uskoro. Moj će se Sin ganuti”.

Što je Blažena Djevica Marija obećala, to je i održala. Iste večeri zaustavljene su njemačke trupe, tri dana kasnije bilo je definitivno povlačenje trupa, a 28. siječnja potpisano je primirje.

Msgr. Wicart, biskup Lavala, 2. veljače 1872. izjavljuje: „Blažena Djevica Marija uistinu se ukazala 17. siječnja 1871. Eugenu i Josipu Barbedetteu, Franjici Richer i Ivani-Mariji Lebossé u zaseoku Pontmain”.zamakdushe @ 10:24 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 10, 2014

Samo četiri godine nakon što je papa Pio IX. proglasio dogmu o Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije (vjerska istina u koju je dužan svaki katolik vjerovati), Gospa je to sama potvrdila. Naime, Gospa se 11. veljače 1858. ukazala četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous, koja je toga dana sa svojom sestrom i jednom prijateljicom pošla u šumu nakupiti malo drva. Bernardica se uputila prema Masabjelskoj pećini, uzduž rijeke Gave. Izula se da bi prešla preko rijeke i u tom trenutku čula je kao šum vjetra. Podigla je glavu prema spilji. «Opazila sam gospođu obučenu u bijelo. Imala je bijelu haljinu, isto tako bijeli veo, plavi pojas i po jednu ružu na stopalima.»

Gospa se ukazala 18 puta. Tražila je pokoru za obraćenje grješnika. Pojavio se i izvor vode. I kad je jedna žena stavila bolesnu ruku, ruka je ozdravila. Rekla je Gospa za sebe: «Ja sam Bezgrješno Začeće».

Msgr. Laurence, biskup Tarbesa, priznaje istinitost ukazanja 18. siječnja 1962.zamakdushe @ 10:20 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, ožujak 8, 2014
Gospa se, kao lijepa gospođa, obučena u haljinu onoga kraja, ukazala pastirčićima, dvanaestogodišnjem Maksiminu Giraudu i petnaestogodišnjoj Melaniji Calvat 19. rujna

1846. Igrali su se čuvajući stada na brdu la Salette, blizu Grenobla.

Gospa je stalno plakala u vrijeme ukazanja, dok im je govorila o bogohuli, o neposvećivanju nedjelje, o neposluhu zakonima Crkve i o drugim grijesima. I završila je ovako: «NE MOGU VIŠE DRŽATI RUKU SVOGA SINA… TAKO JE TEŠKA».

Gospa je mudro savjetovala djeci: «AH, MOJA DJECO, MOLITE UJUTRO I UVEČER. KAD NEMATE VREMENA, RECITE BAREM OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, A KAD IMATE VREMENA, MOLITE VIŠE».

Msgr. Philbert Bruillard, biskup Grenobla, objavio je 19. rujna 1851. sljedeće: «Gospino ukazanje dvoma pastirčićima 19. rujna 1846. na brdu u Alpama, župa La Salette, ima karakter istinitosti i vjernici mogu to vjerovati…»

19. rujna 1855. msgr. Ginoulhiac, novi biskup Grenobla, rezimirao je situaciju ovako: «Misija pastira je završena, počinje misija Crkve».zamakdushe @ 10:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 6, 2014
Sv. Katarina Laboure, kći ratara sa Zlatne obale u Francuskoj, stigla je u samostan u ulici du Bac u Parizu. U dva navrata, dok je bila u novicijatu, ukazuje joj se Gospa. Prvi put, 1. srpnja 1830., a drugi 27. studenoga iste godine.

27. studenoga Bezgrješna Djevica povjeri Katarini važnu misiju, važnu zadaću. Pokazala joj je medalju i rekla: «Načini ovakvu medalju. Svi koji je budu s povjerenjem nosili, zadobit će velike milosti, posebice ako je budu nosili oko vrata».Ova medalja se brzo proširila po cijelome svijetu. Mnogi su doživjeli brojne milosti: obraćenja, duhovna i tjelesna ozdravljenja, zato je i prozvana ČUDOTVORNA MEDALJA. Ukazanjem u Parizu započinje MARIJANSKA ERA.

Katarina je umrla 46 godina nakon ukazanja, a da nikomu nije otkrila tajnu osim svom duhovniku. Njezino tijelo, savršeno sačuvano, nalazi se u Kapelici ukazanja, ispod kipa Blažene Djevice Marije.zamakdushe @ 10:13 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, ožujak 4, 2014
Gospa se ukazala urođeniku Juanu Diegu na brdašcu Tepeyac 9., 10. i 12. prosinca 1531. Po Juanu, kojega je Gospa zvala Juanito, poslala je čudesne kastiljske ruže biskupu Zumarragi. Kad je Juan Diego otvorio svoj plašt (tilmu) da biskupu pokaže taj Gospin dar, na tilmi se pokazala Marijina slika, koja se i danas nalazi na tom plaštu i štuje se u svetištu Gospe Guadalupske.

Slika je bila predmet mnogih istraživanja, te je utvrđeno da je riječ o aheropiti, nerukotvorenoj slici.

Svake godine Gospi Guadalupskoj hodočasti oko dvadeset milijuna hodočasnika. Nakon ovoga ukazanja, na kršćansku je vjeru u kratkom vremenu prešlo osam milijuna urođenika.

Juana Diega svetim je proglasio papa Ivan Pavao II.zamakdushe @ 10:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 2, 2014


Presveta Djevica,

koja - prema pisanju evanđelista Luke - “pohranjivaše u sebi sve one događaje i prebiraše ih u svome srcu” (Lk 2,19), nastavlja uvijek iznova pred oči vjernika stavljati povijesne događaje, koji su sastavni dio njihove vjere.

 

 Marija, kao svjedok početaka i jamac vjernosti kršćanskih naraštaja, u svako doba ponavlja riječi, što ih je izgovorila na svadbi u Kani: “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2,5). 

Marijine su riječi i njezin primjer uzviše na škola života u kojoj se školuju apostoli, kako oni jučer, tako isto i ovi danas. Marija ih neprestano pripravlja za poslanje svojom ustrajnom molitvom Ocu, svojom odanošću Sinu, svojim spremnim prihvaćanjem poticaja Duha. ...

Od Marije, draga braćo i sestre, nauči te biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikome djelu nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom - Živim, Gospodinom (usp. Otk 1,17-188).

Presveta djevica ostaje uzor svima, koji slušaju riječ Božju i opslužuju je (usp. Lk 8,21). Kako onda ne bi mogao postojati duboki duhovni sklad između vjernika i Djevice koja izgovara svoj Veliča? Siromašni i ponizni iz svakoga vremena nisu pogriješili kada su Mariju, koja šuti, odabrali za svoju glasnogovornicu, i Mariju, koja služi, za svoju kraljicu. I mi također pristupamo k Njoj, kako bi smo od Nje naučili poslušnost i otvorenost Bogu. I mi se, hodočasnici trećega tisućljeća, također preporučujemo Njezinu zagovoru, kako bi Ona svojom molitvom poduprla našu vjeru, hranila našu nadu i učinila djelotvornom našu ljubav:

Sveta Marijo, Majko Božja i Majko naša,

sjeti se svih svojih sinova i kćeri, i priteci nam u pomoć.

Vodi nas na susret s Kristom, koji je Put, Istina i Život.

 Isprosi nam od Oca darove Duha Svetoga, zaštitu od zamki i izbavljenje od zla.

Pomozi nam da u svakoj prilici svjedočimo o rodnosti ljubavi i istinskome smislu života.

Nauči nas s Tobom zajedno graditi kraljevstvo Tvoga Sina, Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira.

Moli za nas i budi nam zaštitnicom sada i uvijeke. I Tebi - koja si također Gospa Velikoga Hrvatskog Krsnog zavjeta, Kraljica Svete Krunice - povjeravamo danas sebe, zemlju ovu svu i narod sav hrvatski.

bl. Ivan Pavao II.

 

 zamakdushe @ 09:59 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
O, Isuse, vječni Svećeniče, drži svoje svećenike u okrilju svoga Presvetoga Srca, gdje ih nitko ne može ugroziti.

- Drži čistima njihove posvećene ruke koje svakodnevno dodiruju Tvoje Presveto Tijelo.

- Drži neokaljane njihove usne orošene Tvojom Predragocjenom Krvlju.

- Drži čistima i nesebičnima njihova srca zapečaćena svećeničkim dostojanstvom.

- Neka ih Tvoja Ljubav zaogrne i zaštiti od svijeta.

- Blagoslovi njihov trud obilnim plodovima i daj da im duše kojima služe budu ovdje jedina utjeha, a na drugom svijetu vječna kruna. Amen.Na kraju se moli 3 Očenaša, 3 Zdravomarije i 3 Slavaocu.

zamakdushe @ 09:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Mali Isus
Arhiva
« » ožu 2014
Brojač posjeta
155592
Index.hr
Nema zapisa.