On je živ!
Marija i Isus
Nema zapisa.
Blog - svibanj 2014
subota, svibanj 31, 2014
 

Duh Sveti bio s Vama!

Razgovor s Vašim prijateljima bio je, kako kažete zacijelo zanimljiv, no žao mi je da su oni tako sumnjičavo reagirali. Ne dajte se zbuniti!

Dobro ste razumjeli: usmena i meditativna molitva trebaju tvoriti jednu cjelinu. Vidite, ima ljudi koji su odmah izvan sebe čim čuju riječ meditacija.

Meditacija znači: 

 • misliti; razumjeti što govorimo, s kime razgovaramo, tko smo mi itd.

Nemojte, molim vas, držati da je meditacija nešto drugo.

Mogla bih vam to objasniti drugim riječima.

Meditacija ili nutarnja molitva je po mom mišljenju ništa drugo doli prijateljski susret kod kojega se često i nasamo nalazimo s onim za koga znamo da nas ljubi.

Ako to često činite i ako bi to i vaši prijatelji pokušali, tada bi – gotovo da sam to rekla malo zlobno – i oni bili sretni ako bi mogli češće meditirati.

Neka ovo bude dovoljno za danas. Toliko sam zauzeta s više stvari, da sam sretna što sam vam napisala barem ovih nekoliko redaka.

Molite za svoje prijatelje da otkriju pravi put.

Vaša Terezija Avilska

zamakdushe @ 09:21 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 29, 2014


Papa je naveo neka ponašanja koja nisu dobra u nasljedovanju Isusa i u traženju Boga. To je u prvom redu taština, a ponajviše se zamjećuje kod onih koji dijele milostinju ili poste samo zato da ih se vidi.
Ti su upravitelji željeli da ih se vidi, sviđalo im se – kako se običava reći – šepiriti se, poput paunova. Tako su se ponašali. A Isus veli: Ne, ne, taština ne čini dobro. I mi ponekad činimo nešto kako bismo se pokazali, idući za taštinom. Taština je opasna jer vodi u oholost. A ja se pitam: kako ja slijedim Isusa? Činim li dobro kriomice ili samo zato da bih se pokazao?I u Crkvi ima laktaša i alpinista! Puno ih ima, kojima Crkva služi da se dočepaju vlasti. Ali ako ti se sviđa penjanje onda pođi na Sjever i bavi se alpinizmom: to ti je zdravije! Nemoj se dolaziti u Crkvu propinjati. Isus kori uspinjače koji teže vlasti.

papa Franjo

zamakdushe @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 25, 2014


Budi svjestan da je Bog sada ovdje. Pokušaj umiriti svoje srce i svoje misli, zauzeti položaj koji ti najviše odgovara. Budi svjestan da si se pričestio i pričestila i da nosiš Isusa u sebi, da ga ne trebaš tražiti u nekakvim daljinama.

Isus je tu samo za tebe i želi te dodirnuti ovoga trenutka.

U miru svoga srca pokušaj se sjetiti tko si i otkud si, kuda ideš, kamo ide tvoj život, što je važno za tebe na ovoj zemlji, u ovom životu koji je prolazan, koji nije beskrajan.

Jesi li živio život danas ili si bio ovisan o brigama, poslovima, ljudima, strahovima koje nosiš u svome srcu?

Nemoj zaboraviti da si proizašao iz Božje ruke. Bog te je stvorio, ali on te iznova stvara, obnavlja, izgrađuje. Bog je sada tu. Zato se sada zagledaj Isusu u oči, ostani tako nekoliko trenutaka gledajući njegovo lice i vidjet ćeš da u Isusovu pogledu nema osude, nego samo sućut i ljubav, milosrđe prema tebi, prema čovjeku. Tako ćeš osjetiti njegovu blizinu i prisutnost koja ostaje u tebi.

Reci sada Isusu sve ono što te ranilo, što te uznemirilo. Reci mu ako imaš grižnju savjesti, zbog čega, čega se to bojiš. Ako je grijeh u pitanju, Isus te ne želi suditi! Prema tome, grižnja savjesti ne dolazi od Boga, nego od Zloga i znak je pakla koji te želi samljeti, a Isus te želi osloboditi.

Zato moli Isusa da te izliječi, da te ispuni svojim duhom, osobito one prostore u kojima je bio grijeh. Moli Isusa da preuzme situaciju nad tvojim strahovima i svime onime što te uznemirava.

Sada pođi u duhu onima koji su te povrijedili i reci im da im opraštaš, da sud predaješ Bogu.

Ako si ti nekoga povrijedio, reci: - Oprosti mi! Žao mi je što sam to učinio, što sam ti nanio bol i ranu!

Ako želiš za nekoga moliti, ako želiš pomoći nekomu tko je u krizi, u boli, u muci, moli Isusa i za njega, za njegovu muku. I gledaj Isusa u duhu kako liječi i tebe i tu osobu.

Sada zazovi Božji blagoslov na ljude za koje moliš, i sve brige i nemire predaj svome Isusu. I u duhu ga motri: motri ga i budi siguran da večeras mirno možeš zaspati.

Sada zahvali Isusu za ovaj dan, za cijelu ovu godinu. Zahvali Isusu za cijeli svoj život, ma kakav on bio. Koliko ti god život izgledao katastrofičan, ipak zahvali! Stavi svoju budućnost pod Isusovu zaštitu i svu svoju brigu povjeri njemu jer se on brine za nas, on se brine za tebe.

Pogledaj sada jesi li zadovoljan svojim životom, prošlim danima i prošlim godinama?

Želiš li nešto promijeniti, opominje li te srce?

Kaže li u tebi savjest išta? Postoji li u tvome srcu neka čežnja da budeš drukčiji, bolji? Sve to daj svome Isusu.

Vodi li te tvoje srce da budeš bolji i drukčiji, da se drukčije moliš, da obnoviš svoju vjeru, ljubav i nadu, da više zavoliš svoje ukućane: svoju majku, svoga oca, svoga supruga, svoju suprugu, braću i sestre? Moli Isusa da ti ulije ljubav u tvoje srce da više zavoliš ljude i da puno više cijeniš sebe, da imaš poštovanja prema samome sebi, da upoznaš svoje dostojanstvo.

Moli Isusa da ti pomogne kako bi rastao u svemu tome i da shvatiš da ti je dovoljna Isusova ljubav koju primaš od njega kroz ljude i da ne trebaš kupovati ljubav pokušavajući se svidjeti drugim ljudima. Bog želi da budeš dostojanstven, da budeš veličina, jer Bog je u tebi i hram si Duha Svetoga. Zato samo naprijed, hrabro sa svojim Bogom! On će sve voditi!

zamakdushe @ 09:40 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentareZnajte, predragi!

Vazmeno je otajstvo novo i staro, vječno i vremenito,

prolazno i neprolazno, smrtno i besmrtno.

Staro po Zakonu, novo po Riječi; vremenito po slici, vječno po milosti;

prolazno po klanju jaganjca, neprolazno po životu Gospodinovu;

smrtno po njegovu ukopu u zemlju, besmrtno po njegovu uskrsnuću od mrtvih.

Star je Zakon, a nova je Riječ;

vremenita slika, a vječna milost; prolazan jaganjac, a neprolazan Gospodin,

zaklan kao janje, uskrsnuo kao Bog.

Jer ko jaganjac bi vođen na klanje

Tko će se pravdati sa mnom? Nek mi se suprotstavi!

Ja sam oslobodio osuđenoga, ja oživio mrtvoga,

ja uskrisio sahranjenoga.

Tko će mi proturječiti? Ja sam Krist, ja sam uništio smrt i pobijedio neprijatelja,

i zgazio pakao, i svezao jakoga, i odveo čovjeka u nebeske visine: ja, veli, Krist!

Dođite, dakle, sve obitelji čovječanstva ugnjetene grijesima i primite oprost grijeha.

Jer, ja sam oproštenje vaše, ja vazam spasenja,

ja janje za vas zaklano, ja otkup vaš, ja život vaš,

ja uskrsnuće vaše, ja svjetlo vaše, ja spas vaš, ja kralj vaš.

Ja vas uzdižem u nebeske visine,

ja ću vam pokazati Oca koji je odvijeka.

Ja ću vas uskrisiti svojom desnicom.

(Iz Homilije o Vazmu, Melitona Sardskoga, biskupa)

zamakdushe @ 09:28 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 23, 2014


Evanđelje po Marku 10, 17-22

“I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?”

Isus mu reče: “Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!”

On mu odgovori: “Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.”

Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: “Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.”

On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.”

Sveta Terezija, Zamak duše, III 1, 6. 7

“Sve kažemo da ga hoćemo, ali kako je potrebno još više zato da Gospodin posvema posjeduje dušu, nije dosta to reći, kao što nije bilo dosta mladiću kad ga je Gospodin pitao želi li biti savršen.

Otkad sam počela govoriti o ovim odajama (III), imam ga pred sobom jer smo doslovce takve. (...)

Jer ako Mu okrećemo leđa i odlazimo poput mladića iz Evanđelja kada nam kaže što moramo učiniti da bismo bili savršeni, što hoćete da učini Njegovo Veličanstvo koje će nam dati nagradu prema ljubavi kojom Ga ljubimo?

A ova ljubav, kćeri, ne smije biti iskovana u našoj mašti, već prokušana djelima, i nemojte misliti da su Mu potrebna naša djela, već odlučnost naše volje.”

zamakdushe @ 16:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, svibanj 10, 2014Sve divote svijeta, sva priroda, dovode do spoznaje da je to sve od neizmjernog Duha, od Ideala čovječanstva, od Istine, Dobrote i Ljepote.

Tajna me je noći sve više zaokupljala i u kretanju svemira osjetih bilo Onoga koji je bio u početku, koji jest sada i koji će kraljevati u vijeke vjekova.

 
Božje melodije drže i napunjaju sav svemir.

 
U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim.

 
Za Bogom naše srce eruptivno teži.

 
Bog postoji i ja tvrdo vjerujem i u najjačim časovima kušnje i sumnje da je On jedini, vječni, veliki Bog.


Vjerujem u Gospoda Boga svemogućega, vjerujem da je On savršen Duh u slobodi volje i veličini.


Činjenica je da Bog postoji, da Ga osjećam oko sebe, u sebi, tu ovdje, ondje, svagdje.

zamakdushe @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 8, 2014

"Koji Boga blagoslivlju baštitnit će zemlju!" Nije li to mig nama, da uvedemo opet u naše obitelji onaj lijepi običaj, zajedničko moljenje sv. Krunice u obiteljima. Ne obazirimo se ni najmanje na prigovore modernog svijeta. Jer ako je taj svijet zabio glavu u baruštinu ovozemnog života, jasno je da "zemaljski misle" /Fil 3,19/. Oni su sve pouzdanje stavili samo u svoju mudrost i znanje. Ali mi znamo vrlo dobro kako svršava sve što se gradi bez Boga. Ne obazirimo se dakle na lude prigovore svijeta, već otvoreno i muževno ispovijedajmo svoje katoličko uvjerenje.

bl. Alojzije Stepinac

zamakdushe @ 08:45 |Komentiraj | Komentari: 0


Marija će biti naša Majka ukoliko ne budemo odviše zabrinuti za sebe, već poput nje za druge, spremni žrtvovati svoje vrijeme i ugodnosti, svoj odmor i počinak, svoj ugled i život da pomognemo bližnjemu i to bez zlovolje, tužbe, gorčine, prijetnje, ulijevajući svima potrebnima nadu i ohrabrenje.

Marija će biti naša majka ako slijedimo njezinu majčinsku nježnost koju nam otkriva u žurnom pohodu Elizabeti, da joj pruži pomoć i radost Kristove prisutnosti; ako slijedimo njezinu brigu za vino u Kani, kao da je to njezina obitelj... uvijek spremnu i raspoloživu da drugima bude na pomoć; posebno podno križa, kad prima u srce svu bol i patnju svijeta i sa Sinom, "probodene duše", surađuje na djelu otkupljenja čovječanstva.

Nakon smrti Sina Marija podržava učenike u danima tame i tjeskobe, i nakon uskrsnuća pridružena je njima u velikom molitvenom bdijenju u iščekivanju Duha Svetoga. I poslije odlaska sa zemlje, nastavlja svoju majčinsku brigu da se Krist više očituje u našem životu, u životu Crkve, u cijelom svijetu.

Putujem u svojoj noći. Vjerujem u život vječni, ali ne znam kako ću prijeći iz klonulosti u nadu, iz tuge u radost, iz smrti u život. Ipak, imam sigurno svijetlo: Marija kroči ispred mene.

Mogu joj se obraćati kao majci, mogu je zazivati, moliti joj se. Njezino srce je srce najbolje majke, koja uslišava molbe svoje djece, svojih siromaha, svojih sirota u suznoj dolini.

Imajmo pouzdanja i nade. Nismo siročad već djeca Božja i djeca Marijina. Molimo je starim zazivom: "Svrni, dakle, Zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas, te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe tvoje. O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo!"

zamakdushe @ 08:28 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 4, 2014

Kada vam bude u životu teško i kada vas snađu nevolje, uzmite Gospinu krunicu i ona će vas utješiti i dati vam snage da sve mirno snosite s potpunim predanjem u Volju Božju.

bl. Ivan Mertz

zamakdushe @ 10:12 |Komentiraj | Komentari: 0


Milost Duha Svetoga bila uvijek s vama!

Morala sam se malo nasmijati kad ste mi pisali o svojim "velikim" problemima da li trebate razmatrati ili moliti jezikom i grlom...

Znate, ako kažem da su vrata zamka molitva, mislim time sasvim jednostavno na molitvu, jer smatram da, ukoliko je molitva prava – bilo usmena, bilo meditativna (misaona) – mora se vršiti posve svjesno i brižno.

Molitva za mene nije pobožnjačko prenemaganje i micanje usnama, pri čemu se ne vodi računa o tome s kim govoriš, što kažeš i zašto moliš.

Katkad mislim na ono što su u posljednje vrijeme neki pisali o molitvi – bilo usmenoj, meditativnoj ili molitvi razmatranja: moramo upotrijebiti praktički razbor.

Iz vlastitog iskustva mogu ispričati ovo.

Poznajem jednu već dosta staru ženu. Vjerujte mi, ona je divna osoba – uzorna i bogobojazna -,a ipak provodi tolike sate i godine samo u usmenoj molitvi; s meditativnoj ne zna uopće što bi započela. Ne mogu zamisliti da takvi ljudi pred Bogom stoje lošije od motrilačkih karaktera i da oni ne mogu postići savršenost. Važno je ostati ponizan; prihvatiti ono što nam Gospodin daje i kakve nas je stvorio; kontemplativne ili aktivne.

Tražimo meditaciju! No, ako netko njome ne ovlada neka moli usmeno ili neka čita; važno je da se ne zapostavlja vrijeme molitve.

Kako vam to mogu još jasnije kazati, da vas nitko ne bi uznemirivao mišlju da ste na krivom putu.

I sama sam se s tim mnogo mučila. Zato ću vam reći kako je to kod mene:

Kad god se toga sjetim, pokušavam povezati usmenu molitvu s meditativnom.

 ato držim da je dobro ako počinjemo moliti npr. Krunicu ili časoslov, unaprijed promisliti tko govori ili s kime govorimo...

Provedite prije usmene molitve uvijek neko vrijeme u meditaciji ili pokušavajući meditirati.

Ako tako činite, znajte da ste na pravom putu. Ne dajte da Vas drugi zbune i ne gubite vrijeme skrećući na druge putove.

Danas je blagdan sv. Marije Magdalene, koju ja veoma štujem i kojoj se utječem za pomoć. Neka Vam ova velika svetica pokaže kako se treba ophoditi s našim Gospodinom.

Vaša nedostojna sestra Terezija Avilska

zamakdushe @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 1, 2014
"Apostoli su bili mladi, ali ne svi. Ivan je bio dječačić. Njih je zanio Kristov lik, i oni su o Isusu govorili drugima: „Susreli smo Mesiju. Sreli smo onoga o kojem govore proroci!“ Susresti se s Isusom! Promatrajte ponašanje apostola: povjerovali su, a potom su se pokolebali. Petar ga zanijekao, Juda izdao, drugi se razbježali. A pitam vas: „Kad si sreo Isusa? Kakav je bio tvoj susret s njim? Je si li se ikad s Isusom susreo, ili se sad susrećeš! Razmišljajte o tomu kako su ga sreli apostoli.

Kojima ti pripadaš? Zanesenjak si kao i apostoli u početku; mladić koji želi slijediti Isusa, ali se ne želi rastaviti od svoga bogatstva, ili si kao rasipni sin, koji je smogao snage da se vrati kući i osjeti milosrdni očev zagrljaj, ili si pak mrtav? Ako si mrtav, znaj da Majka Crkva zbog tebe plače i da te Isus može uskrisiti. Odgovori mi tko si? Samom sebi odgovori i steći ćeš snagu."


papa Franjo

zamakdushe @ 10:18 |Komentiraj | Komentari: 0
zamakdushe @ 09:31 |Komentiraj | Komentari: 0
Mali Isus
Arhiva
« » svi 2014
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
155592
Index.hr
Nema zapisa.